Conservem varietats de diferents mides, formes i colors, tant de creixement determinat com indeterminat, amb plantes de port erecte, semirecte i planes.

Diferents formes

tomacons formes

Diferent Colors

color tomacons

Millorar l'adaptació al nostre medi

Els tomacons és una forma de guardar aliments. Fins als anys seixanta del segle passat a les botigues i als mercats, no hi havia tomàquets a l'hivern. No es cultivaven tomàquets en hivernacles.

Un fet diferencial de cada cultura és el que es menja. Els tomacons és una petita part de l'expressió de la cultura d'aquest país.

Els tomacons no són més que una mostra del potencial genètic de les tomaqueres. Els nostres avantpassats en cultivar tomaqueres en aquest lloc de món, sabien que abans de les primeres glaçades hi havia que collir tots els tomàquets, guardar-los a casa i així poder-los consumir durant l'hivern.

Ells van observar que hi havia tomàquets que es guardaven més bé que d'altres. Si es tornaven a sembrar aquests, l'any següent, també es guardaven, fins i tot millor que els de l'any passat i amb aquesta selecció van sortir els tomacons.

Avui sabem que la feina que van fer aquells pagesos és seleccionar de forma natural un gen del gran fons genètic de les tomaqueres. Un gen que permet al fruit no recepcionar etilè i per això es conserva molt de temps.

Millorar la tolerància a diferents defectes.

El badat del fruit.

badat tomacons

La necrosi apical (mal de cul).

necrosi tomacons

Seleccionem plantes per mantenir les qualitats organolèptiques i d'utilitat tradicionals dels tomacons.

tomacons de l'anoia